Zdrav življenjski slog že od malih nog

»Zdrav življenjski slog dobro vpliva na zdravje,« – to je zagotovo eden od najbolj pogostih stavkov sodobnega časa. Pogosto ponavljanje pa še ne zagotavlja, da ga večina ljudi večino časa tudi upošteva, prej nasprotno. Če torej res vsi poznamo pozitivne vplive zdravega življenjskega sloga, zakaj ne živimo bolj zdravo? Kakšni so naši izgovori? »Nimam časa, da bi šel v službo s kolesom.« »Zdrava prehrana je draga.« »Ko pridem iz službe, sem preveč utrujen za rekreacijo.« »Kadim zaradi stresa.«

Dejstvo je, da je nezdrav življenjski slog preprosto lažji in bolj udoben. Peljati se je lažje kot hoditi. Skuhati zdrav obrok zahteva več napora kot kupiti hamburger. Poleg tega je, vsaj na prvi pogled, zdrava prehrana dražja kot nezdrave navade.

In ne nazadnje, zakonitosti zdravega življenja so obširne, saj pokrivajo številna področja. Ko se z najboljšimi nameni lotimo branja nasvetov za zdrav življenjski slog, se verjetno marsikomu zdi ta neizvedljiv: kar čez noč jesti zdravo, se ukvarjati z rekreacijo, opustiti kajenje, si pregledovati dojke, živeti manj stresno … Tako se pogosto zgodi, da prvi dan novega, bolj zdravega življenja prestavimo na jutri (in potem na ponedeljek … po dopustu … po novem letu …).

Zakaj pa se ne bi zdravega načina življenja lotili v svojem tempu, na svoj način? Če ne zmorete preteči petih kilometrov, jih prehodite. Če se v službo pač morate voziti z avtomobilom, parkirajte kilometer od delovnega mesta in se tja sprehodite. Med daljšim telefoniranjem hodite po prostoru. Torej, upoštevajte priporočila, a si jih prilagodite.

Ne bodite preveč strogi do sebe, če vam kdaj pa kdaj spodleti in ne morete prav vsak dan upoštevati čisto vseh pravil zdravega življenja. Slabo vest na stran in uživajte življenje – saj je tudi to eden od dejavnikov zdravega življenja.

Med nasveti za zdrav življenjski slog pa so tudi taki, ki jih moramo upoštevati dobesedno in takoj. Na primer:

  • Ko v dojki opazite zatrdlino ali spremembo, ki vas skrbi, pokličite zdravnika in se naročite na pregled. Čim prej, najbolje takoj.
  • Odzovite se na vabilo programa DORA.

P. S.: Tudi najbolj zdrav način življenja žal ni 100-odstotno zagotovilo, da ne bomo zboleli za rakom dojk. In res je, da ne zbolijo za rakom vsi, ki nezdravo živijo. Vendar pa z zdravim načinom življenja k temu veliko pripomoremo.

Poslušaj

Kaj torej lahko storimo sami, da zmanjšamo tveganje za pojavnost bolezni?
Odgovarja doc. dr. Erika Matos, internistka onkologinja z Onkološkega inštituta Ljubljana: 

Reference
  1. 12 nasvetov proti raku. Zveza slovenskih društev za boj proti raku. Dostopno na: http://www.protiraku.si/ (dostopano: oktober 2022).