Redno samopregledovanje dojk

Spremembe na dojkah, ki nas lahko opozorijo na raka dojk, bomo pravočasno opazile le, če vemo, kako so naše dojke videti običajno. Zato je pomembno, da si jih že od mladih let redno mesečno pretipamo (deseti dan po začetku menstruacije). Tako bomo dobile občutek za »normalno« dojko in bomo lahko hitreje opazile morebitne tipne in vidne spremembe, kot so izcedek, trda dojka, spremembe v velikosti dojk, vdrto ali izbočeno oziroma spremenjeno bradavico, ali zaznale bolečino v dojkah.

Kako si dobro pregledati dojke, si je najbolje ogledati v videu z napotki za samopregledovanje dojk:

Kako si pravilno pregledam dojke?

Natančna in preprosto napisana navodila s spremljajočimi fotografijami so objavljena tudi na spletni strani Europa Donna Slovensko združenje za boj proti raku dojk. Za pomoč pri samopregledovanju je na voljo tudi brezplačna mobilna aplikacija Breast Test z nazornim prikazom delovanja na spletni strani Breast Test – Zaupaj svojim rokam.

Samopregledovanje 4. korak

Preglej
Postavi se pred ogledalo, roki sta sproščeni ob telesu. Bodi pozorna na zgoraj opisane spremembe dojk in bradavic. Roki položi na boke in se rahlo izprsi. Znova si pozorno oglej dojki in bradavici. Dvigni roki nad glavo in skleni dlani. Še v tem položaju se prepričaj, da ni vidnih sprememb.

Samopregledovanje 1. korak

Pretipaj dojki
Dvigni desno roko. Z levo roko natančno pretipaj vso desno dojko v smeri urinega kazalca in z vseh robov proti bradavici. Dvigni levo roko in postopek ponovi na levi dojki.

Nagni se naprej in z desno roko podpri desno dojko. S krožnimi gibi leve roke natančno pretipaj dojko. Postopek ponovi s podprto levo dojko.

Samopregledovanje 2. korak

Pretipaj bradavici
S palcem in sredincem nežno stisni vsako bradavico in preveri, da ni izcedka.

Samopregledovanje 3. korak

Pretipaj pazduhi
Nagni se naprej, spusti levo roko in pretipaj levo pazduho z desno roko. Najprej s stisnjenimi prsti in nato še z razprtimi. Preglej še desno pazduho.

Pretipaj leže
Samopregled lahko končaš še leže. Desno ramo podloži z vzglavnikom in dvigni desno roko nad glavo. Z iztegnjenimi in stisnjenimi prsti leve roke s krožnimi gibi pretipaj desno dojko. Vzglavnik premakni pod levo ramo in pregled ponovi na levi dojki.

Preberi več
Reference
  1. Samopregledovanje. Združenje Europa Donna Slovenija 2021. Dostopno na: https://europadonna.si/ostani-zdrav/samopregledovanje/ (dostopano: oktober 2022).