Udeležba v presejalnih programih

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk. V okviru tega programa vsaki dve leti povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom na presejalno mamografijo.

Mamografija je rentgensko slikanje dojk, ki je dokazano najbolj zanesljiva in natančna metoda za odkrivanje začetnih rakavih sprememb v dojkah.

Zgodnje odkrivanje raka dojk glede na ogroženost

Ogroženost* Vrsta pregleda in pogostnost Starost

Populacijska (običajna)

presejalna mamografija na dve leti v presejalnem programu za zgodnje odkrivanje raka dojk - DORA

od 50. do 69. leta starosti

Zmerno večja

klinični pregled dojk z mamografijo (po oceni radiologa tudi ultrazvočna preiskava dojk) na 12 mesecev

od 40. leta starosti dalje

Velika (npr. nosilke genetskih okvar)

klinični pregled dojk in radiološki pregled dojk (mamografija in/ali pregled dojk z magnetno resonanco) na 6 mesecev oziroma glede na mnenje specialista, ki je ocenil ogroženost

praviloma od 25. leta starosti dalje (oz. glede na starost najmlajše sorodnice, ko je dobila diagnozo rak dojk)

* Stopnjo ogroženosti (populacijska, zmerno večja in velika) in program spremljanja določi zdravnik specialist na podlagi analize nevarnostnih dejavnikov in natančne, preverjene družinske anamneze glede raka dojk in jajčnikov.

Pomembnejši nevarnostni dejavniki, na podlagi katerih so ženske uvrščene v skupino bolj ogroženih z rakom dojk, so: starost, morebitni že poprejšnji rak dojk, nekatere benigne bolezni dojk, gostota žleznega tkiva dojk, družinska obremenitev z rakom dojk in jajčnikov, izpostavljenost ionizirajočemu sevanju, nekateri reproduktivni dejavniki (zgodnja menarha, pozna menopavza, ob prvem porodu starost več kot 30 let), nadomestno hormonsko zdravljenje za lajšanje menopavznih težav in debelost po menopavzi.

Pomembno je, da smo seznanjeni s prednostmi presejanja z mamografijo, kar nam omogoča svobodno in prostovoljno odločitev za udeležbo v programu DORA. Udeležba v presejalnem programu ne bo preprečila nastanka raka dojk, bo pa ta lahko odkrit zgodaj in bo zato zdravljenje lahko uspešnejše.

Prednosti presejanja z mamografijo

  • Zgodnje odkrivanje raka dojk: v presejalnem programu z mamografijo večinoma odkrivajo majhne tumorje (raka v začetnih stadijih).
  • Večja verjetnost ozdravitve: pri zgodaj odkritem raku dojk je verjetnost ozdravitve večja.
  • Manj obsežno zdravljenje: običajno se pri operaciji odstrani le rakavo tkivo in ne cela dojka, prav tako večinoma ni potrebna odstranitev vseh bezgavk v pazduhi. Manj je sistemskega zdravljenja (npr. kemoterapije).
  • Hitrejše okrevanje: manj obsežno zdravljenje pomeni manj neželenih učinkov, omogoča hitrejše okrevanje in hitrejšo vrnitev v običajno življenje.
  • Zmanjšanje umrljivosti: redne mamografije pri ženskah med 50. in 69. letom zelo zmanjšajo umrljivost za rakom dojk.
  • Boljša kakovost življenja za žensko in njene najbližje.
Ali ste vedeli?

Za rakom dojk lahko zbolimo tudi v manj kot dveh letih po zadnji mamografiji, tudi če je takrat izvid normalen, zato v programu DORA svetujejo redno mesečno samopregledovanje dojk.

Drugi presejalni programi

DORA je le eden od treh presejalnih programov v Sloveniji, v okviru katerih sistematično vabijo določene skupine prebivalcev na preiskave, ki nam lahko rešijo življenje. Pri nekaterih vrstah raka namreč lahko pri ljudeh brez opaznih zdravstvenih težav odkrijejo predrakave spremembe.

ZORA

ZORA (Zgodnje Odkrivanje predRAkavih sprememb materničnega vratu) je preventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu. V sklopu programa ZORA ginekologi pri preventivnem ginekološkem pregledu odvzamejo bris materničnega vratu. S pregledovanjem zdravih žensk lahko pravočasno odkrijejo tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu. Tedaj je možno z enostavnimi posegi raka preprečiti ali povsem pozdraviti.

Vsaka ženska v Sloveniji, stara med 20 in 64 leti, ki v zadnjih treh letih ni opravila ginekološkega pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu, pa dobi na dom pisno vabilo na pregled.

Več informacij: https://zora.onko-i.si/program-zora

SVIT

Program Svit je preventivni zdravstveni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Ta oblika raka je zelo dobro ozdravljiva, če jo odkrijemo dovolj zgodaj. Razvoj bolezni lahko celo preprečimo, če predrakave spremembe (polipe, ki so predstopnja raka) odkrijemo in odstranimo pravočasno.

Program Svit vključuje moške in ženske med 50. in 74. letom starosti, ki vsaki 2 leti prejmejo vabilo k sodelovanju.

Več informacij: https://www.program-svit.si/

Poskrbite torej za svoje zdravje tudi tako, da se udeležujete programov za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb.

Reference
  1. Presejanje za raka dojk. Onkološki inštitut Ljubljana. Državni presejalni program za raka dojk. Dostopno na: http://dora.onko-i.si/presejanje_za_raka_dojk (dostopano: oktober 2022).

  2. Za zdrave dojke. Zveza slovenskih društev za boj proti raku. Dostopno na: http://www.protiraku.si/Portals/0/Zgibanka_Za_Zdrave_Dojke.pdf (dostopano: oktober 2022).

Kemoterapija je zdravljenje z zdravili, ki uničujejo celice, ki se hitro delijo, kar je tudi značilnost rakavih celic. Deluje po celotnem telesu, zato jo uporabljamo pri zgodnjem raku dojk, ko je namen kemoterapije, da uniči potencialne mikrometastaze (posamezne celice, ki so iz tumorja odpotovale po telesu), pri bolnicah z metastatsko boleznijo pa vpliva na metastaze. Po navadi jo bolnice prejemajo intravenozno, določena vrsta kemoterapije pa je na voljo tudi v obliki tablet.

Presejanje imenujemo preiskovanje navidezno zdravih ljudi s preprostimi preiskavami ali testi, da bi med njimi odkrili tiste, pri katerih obstaja verjetnost, da bi lahko odkrili predrakave ali rakave spremembe. Osnovna preiskava, ki jo uporabljamo za redno pregledovanje zdravih žensk določene starosti, je mamografija. Namen presejanja z mamografijo je odkriti majhne, netipne spremembe.

Zdravljenje z zdravili.