Opazovanje

Kaj je pomembno, če je izvid mamografije negativen?
Negativen izvid mamografije je veliko olajšanje. To pa seveda ne pomeni, da smo do konca življenja varne pred rakom dojk. Kaj torej lahko same storimo?

1. Zdrav življenjski slog

V prvi vrsti poskrbimo za zdrav način svojega življenja.

2. Samopregledovanje

Še naprej si redno in skrbno pregledujmo dojke. Če v dojki opazite zatrdlino ali spremembo, ki vas skrbi, pokličite zdravnika in se naročite na pregled. Čim prej, najbolje takoj.

3. Udeležba na presejalnih programih

In seveda: odzovimo se na vsako vabilo na presejalni program DORA.

Ali ste vedeli?

Za rakom dojk lahko zbolimo tudi v manj kot dveh letih po zadnji mamografiji, tudi če je takrat izvid normalen, zato v programu DORA svetujejo redno mesečno samopregledovanje dojk.

Reference
  1. 12 nasvetov proti raku. Zveza slovenskih društev za boj proti raku. [splet]. Dostopno na: http://www.protiraku.si/ [Dostopano: oktober 2022].

  2. Samopregledovanje. Združenje Europa Donna Slovenija 2021 [splet]. Dostopno na: https://europadonna.si/ostani-zdrav/samopregledovanje/ [Dostopano: oktober 2022].

  3. Presejanje za raka dojk. Onkološki inštitut Ljubljana. Državni presejalni program za raka dojk [splet]. Dostopno na: http://dora.onko-i.si/presejanje_za_raka_dojk [Dostopano: oktober 2022].