Zaskrbljenost

Kaj najprej storiti, ko nas skrbi, ali imamo raka dojk

Sumljiva zatrdlina v dojki je nočna mora vsake ženske. Poleg zatrdlin moramo biti pozorne tudi na vse druge spremembe dojk. Sicer vsaka sprememba ne pomeni nujno bolezni, pozorne pa moramo biti na naslednje znake:

 • zatrdlina ali več zatrdlin v dojki,
 • izcedek iz bradavice,
 • ugreznjenje bradavice,
 • oteklina in rdečina dojke.

Razumljivo je, da nas takrat, ko se sprašujemo, ali imamo raka dojk, preplavlja paničen strah – a v takih trenutkih je najbolj pomembno hitro ukrepanje.

Onkologinja dr. Simona Borštnar z Onkološkega inštituta Ljubljana ob vseh spremembah v dojki, ki se nam zdijo nove ali nas motijo, svetuje pregled pri osebnem zdravniku, ginekologu ali v centru za bolezni dojk, od koder nas bodo napotili na ustrezno preiskavo.

Kako poteka pregled dojk?

Na pregledu se osebnemu zdravniku ali ginekologu iskreno zaupajte. Med kliničnim pregledom dojk lahko zdravnik začuti morebitne zatrdline ali druge spremembe. Otipal bo obe dojki, eno za drugo, preveril bo tudi predele pod pazduho in ključnico. Zdravnik dojke tudi vizualno pregleda za morebitne spremembe kože ali kaj drugega, kar je videti nenavadno. Lahko vam rahlo stisne bradavice, da vidi, ali izteče kakšna tekočina.

Če bo opazil sumljive spremembe, vam bo lahko svetoval še druge preiskave.

Preberi več

Prepoznavanje simptomov omogoča pravočasno diagnozo raka dojk

Pravočasno zaznane spremembe dojk pomenijo več možnosti za uspešno zdravljenje. Z zgodnjim odkrivanjem sprememb na dojkah se poveča ozdravljivost in stopnja preživetja. Če raka dojk odkrijemo v zgodnji fazi razvoja, je možnost za ozdravitev velika.

Poslušaj

Nasvet onkologinje dr. Simone Borštnar z Onkološkega inštituta

Največ torej lahko naredimo sami, z rednim (samo)pregledovanjem dojk. Dobro je vedeti, kako so običajno videti naše dojke, zato si jih že od mladih let redno mesečno pretipajmo (deseti dan po začetku menstruacije). Tako bomo dobile občutek za »normalno« dojko in bomo lahko hitreje opazile morebitne vidne spremembe:

 • izcedek,
 • trdoto dojke,
 • velikost dojk,
 • vdrto ali izbočeno oziroma spremenjeno bradavico.

Prav tako bomo hitreje otipale razlike v dojkah, da o zaznavanju bolečine niti ne govorimo.

Napotki za samopregledovanje dojk so na povezavi Samopregledovanje | Europa Donna Slovenija. Za pomoč pri samopregledovanju je na voljo tudi brezplačna mobilna aplikacija Breast Test z nazornim prikazom delovanja na spletni strani Breast Test – Zaupaj svojim rokam … (breast-test.com).

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno, da se ženske odzovemo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk in na katerega vsaki dve leti povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom.

Poslušaj

Kako pomembno je zgodnje odkrivanje bolezni?
Zakaj je zgodnje odkrivanje raka dojk tako zelo pomembno, razlaga doc. dr. Erika Matos, internistka onkologinja z Onkološkega inštituta:

Kako zdravniki diagnosticirajo raka dojk?

Zdravniki lahko raka dojk zanesljivo potrdijo le z mikroskopskim pregledom tkiva. Delček tkiva odvzamejo s posegom, ki ga imenujemo biopsija dojk. Poznamo igelno biopsijo (odvzem tkiva z iglo) in kirurško biopsijo.

Pri večjih (tipnih) zatrdlinah za odvzem tkiva uporabijo tanko iglo velikosti običajne injekcijske igle, s katero iz dojke posrkajo celice. Ta postopek imenujemo citološka punkcija. Pri netipnih ali zelo majhnih zatrdlinah pa z debelo iglo odstranijo droben delček tkiva, to je histološka punkcija, ki jo izvedejo z lokalno anestezijo.

Kaj lahko ugotovimo z biopsijo dojk?

Zdravnik patolog odvzeti košček tkiva natančno pregleda in oceni, ali je tkivo rakavo ali ne. Poleg tega opredeli tudi, za katero vrsto raka gre. Na podlagi teh ugotovitev nato načrtujejo zdravljenje (zdravljenje je namreč odvisno od tipa raka dojk).

Kljub podrobnemu patohistološkemu pregledu tkiva so včasih potrebne še dodatne informacije za odločitev o ustreznem zdravljenju raka dojk, na primer genski podpis. Gre za skupine genov, ki opredeljujejo sposobnost agresivnejše rasti tumorskih celic.

Vsekakor vam bo pri razumevanju vseh preiskav in izvidov v največjo pomoč vaš zdravnik, s katerim bosta skupaj določila za vas najbolj primeren način zdravljenja, ki omogoča kar najboljše možnosti ozdravitve.

Preberi več
Reference
 1. Rak dojke: kaj morate vedeti / [avtorji Simona Borštnar, in sod.; urednice Simona Borštnar, Tanja Čufer, Bojana Pajk]. 2. dopolnjena izdaja. Ljubljana: Onkološki inštitut, 2006.

 2. Rožnati oktober 2021 – Bodi in ostani zdrava! Združenje Europa Donna Slovenija 2021 [splet]. Dostopno na: https://europadonna.si/skupnost-europa-donna/roznati-oktober-2021-bodi-in-ostani-zdrava/ [Dostopano: oktober 2022].

 3. Genski podpis pri zgodnjem raku dojk. Društvo onkoloških bolnikov Slovenije. 2022 [splet]. Dostopno na: https://www.onkologija.org/genski-podpis-pri-zgodnjem-raku-dojk/ [Dostopano: oktober 2022].

Biopsija je odvzem tkivnega vzorca, ki ga pod mikroskopom pregleda specialist patolog in ugotovi, ali so v njem rakaste celice. Z mikroskopskim pregledom diagnozo raka dokončno potrdimo, hkrati pa tudi natančno opredelimo, za katero vrsto raka gre. Tkivne vzorce je mogoče odvzeti s kirurškim posegom (kirurška biopsija), med endoskopsko preiskavo (endoskopska biopsija) ali s posebno iglo, ki jo – pogosto pod rentgensko ali ultrazvočno kontrolo – uvedemo v sumljivo področje (igelna biopsija). Posebna oblika biopsije je aspiracijska biopsija s tanko iglo (ABTI) ali citološka punkcija, pri kateri z iglo, ki ni debelejša od navadne injekcijske igle, iz sumljive spremembe posrkamo celice.