Prehranska dopolnila

Na kaj moramo biti pozorni pri uživanju prehranskih dopolnil

Bolniki z rakom pogosto iščejo dodatne možnosti za obvladovanje bolezni in izboljšanje počutja ter posegajo po prehranskih dopolnilih in drugih pripravkih. Z anketo, ki so jo opravili med člani Društva onkoloških bolnikov Slovenije, ki se udeležujejo srečanj skupin za samopomoč bolnikov z rakom, so ugotovili, da so kar trem četrtinam anketiranih bolnikov prehranska dopolnila priporočali drugi bolniki ter prijatelji in sorodniki, manj kot desetina pa jih je dobila informacije v zdravstveni ustanovi.

A pozor: prehranska dopolnila in drugi pripravki lahko vplivajo na vaš odziv na zdravljenje, na zdravljenje samo in na delovanje celotnega organizma, opozarjajo avtorji knjižice z naslovom Izbrani izdelki za samozdravljenje in pomisleki pri uporabi v onkologiji, magistri farmacije asist. Andreja Eberl, asist. dr. Lea Knez in asist. dr. Samo Rožman.

Kakšna je razlika med zdravilom in prehranskim dopolnilom?

Samo zdravila imajo dokazano učinkovitost, varnost in kakovost.

Zdravilo je vsaka snov ali kombinacija snovi, ki se uporablja za zdravljenje, preprečevanje ali prepoznavanje bolezni. Vsako zdravilo mora imeti v kliničnih raziskavah dokazano učinkovitost in varnost, dodatno se varnost zdravil redno spremlja tudi po njihovi vpeljavi v vsakodnevno klinično prakso. Pri vsakem zdravilu tako dobro poznamo pričakovane koristi in neželene učinke, običajno tudi vemo, ali ga je varno uporabljati z drugimi zdravili. Kakovost zdravil redno spremljajo in preverjajo neodvisne ustanove.

Prehranska dopolnila pa nimajo zdravilnih učinkov, poleg tega podatkov o njihovi varnosti in kakovosti neodvisne ustanove ne spremljajo sistematično. Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano predvsem zdravih ljudi, in niso namenjena zdravljenju, lajšanju simptomov bolezni in bolezenskih stanj. Prehranskim dopolnilom se zato ne smejo pripisovati zdravilni učinki oziroma se ne smejo predstavljati kot zdravilo, saj njihova učinkovitost ni bila dokazana v okviru kliničnih raziskav. Kljub temu jih ljudje pogosto zmotno uporabljajo za zdravljenje bolezni, proizvajalci pa uporabnika pogosto zavajajo s pripisovanjem zdravilnih lastnosti.

Neželeni učinki prehranskih dopolnil in njihove interakcije z drugimi zdravili so navadno neznani, a to seveda še ne pomeni, da do njih ne more priti. Prehranska dopolnila morajo kot živila sicer biti zdravstveno neoporečna (npr. brez težkih kovin), vendar neodvisne ustanove rutinsko ne spremljajo njihove kakovosti. Tako je njihova dejanska sestava pogosto neznana.

Še večji problem kot prehranska dopolnila predstavljajo izdelki, ki niso ne zdravila ne prehranska dopolnila in se prodajajo po neuradnih kanalih, npr. na svetovnem spletu ali z osebno prodajo od vrat do vrat. Zavedati se moramo, da je promet s takimi izdelki povsem nereguliran. Ker je njihova sestava popolnoma neznana in lahko vsebujejo tudi zdravju škodljive snovi, avtorji knjižice uporabo tovrstnih izdelkov odsvetujejo.

Na koncu še nekaj besed o izdelkih rastlinskega izvora, ki jih ljudje kot naravne pogosto zmotno razumejo kot absolutno varne. Izdelki rastlinskega izvora so zelo različni, nekateri so na tržišču dostopni kot zdravila, nekateri kot prehranska dopolnila, pogosto jih ljudje pripravljajo sami. Pomembno je vedeti, da imajo izdelki rastlinskega izvora lahko velike neželene učinke ali pa spremenijo delovanje drugih zdravil. Pri njihovi uporabi je zato potrebna enaka mera previdnosti kot pri drugih izdelkih v samozdravljenju.

Katere pripravke bolniki z rakom najpogosteje uživajo?

V knjižici, ki jo je izdalo Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, je predstavljenih osem pripravkov, ki vsebujejo rastlinske izvlečke, in eden, ki vsebuje vulkanski prah. To so pripravki, ki so jih glede na ugotovitve omenjene ankete bolniki največkrat uživali.

Aloe vera

POZOR: Parenteralna uporaba (z injekcijo) koncentrirane aloe vere se absolutno odsvetuje, saj je nevarna (pri rakavih bolnikih je povzročila več smrti).

Učinkovitost in varnost Znanstvenih podatkov, ki bi dokazovali učinkovitost in varnost izdelkov iz aloe vere pri preprečevanju ali zdravljenju raka, ni na voljo.
Neželeni učinki Uporaba gela iz aloe vere na koži lahko povzroči lokalno draženje kože. V strokovni literaturi so opisani primeri oslabljenega delovanja ščitnice, okvar jeter in krvavitve med operacijo ob jemanju posušenega izvlečka gela aloe vere v obliki tablet ali kapsul. Sok iz povrhnjice listov aloe vere (oziroma lateks iz aloe vere) deluje kot močno odvajalo. Ob čezmerni ali predolgi uporabi lahko razdraži prebavni trakt, povzroči slabost in bruhanje, dehidracijo ter elektrolitsko neravnovesje.
Interakcije z zdravili Posušeni izvleček gela aloe vere v obliki tablet ali kapsul lahko zavira določene jetrne encime, kar lahko vpliva na presnovo zdravil, zato se o njegovem sočasnem jemanju z drugimi zdravili posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Ameriški slamnik

Bolniki na zdravljenju s protitumorskimi zdravili naj izdelkov iz ameriškega slamnika ne jemljejo, saj lahko ti znižajo ali zvišajo serumsko koncentracijo nekaterih protitumorskih zdravil.

Učinkovitost in varnost Na voljo ni znanstvenih podatkov, ki bi dokazovali učinkovitost izdelkov iz ameriškega slamnika pri preprečevanju ali zdravljenju raka ter obvladovanju neželenih učinkov zdravljenja.
Neželeni učinki Pogosti blagi neželeni učinki so glavobol, vrtoglavica, slabost, zaprtje, prebavne težave in rdečica, redki resni pa dermatitis in alergične reakcije.

Uporaba ni priporočena, če imate avtoimuno bolezen, imunsko pomanjkljivost, ste atopik (imate astmo, seneni nahod ali druge alergije) ali jemljete imunosupresive.
Interakcije z zdravili Ameriški slamnik zavira določene jetrne encime, kar lahko vpliva na presnovo zdravil, zato se o njegovem sočasnem jemanju z drugimi zdravili posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Bolniki na zdravljenju s protitumorskimi zdravili naj izdelkov iz ameriškega slamnika ne jemljejo.
Ameriški slamnik lahko nasprotuje učinkom imunosupresivov in zmanjša učinkovitost zdravljenja z oseltamivirjem (zdravilo proti virusu gripe).

Brokoli

Učinkovitost in varnost Epidemiološke raziskave ter raziskave na tumorskih celicah v celičnih kulturah in na živalih nakazujejo, da bi sulforafan lahko preprečeval nastanek nekaterih vrst raka, vendar so potrebne večje klinične raziskave, ki bi potrdile dobrobit uporabe bodisi sulforafana bodisi brokolija pri preprečevanju nastanka raka. Torej za zdaj izdelkov iz brokolija ne uporabljamo za preprečevanje ali zdravljenje raka.
Neželeni učinki Izdelki iz brokolija so na tržišču prisotni kot prehranska dopolnila, zato nimajo navedenih neželenih učinkov, kar pa ne pomeni, da se ne morejo pojaviti. Izdelke iz brokolija so bolniki in prostovoljci v kliničnih raziskavah dobro prenašali, najpogosteje so se pojavili napenjanje, driska in neugodje v želodcu.
Interakcije z zdravili Brokoli vsebuje večje količine vitamina K, na kar morajo biti pozorni bolniki, ki se zdravijo z antikoagulanti (npr. varfarinom ali acenokumarolom). Uživanje velikih količin ali nenadne spremembe v količini zaužite zelenjave lahko vplivajo na učinkovitost in varnost zdravljenja z antikoagulanti. Bolnikom svetujemo, da se pred začetkom jemanja izdelkov iz brokolija posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom.
Izdelki iz brokolija lahko inducirajo določene jetrne encime, kar lahko vpliva na presnovo zdravil, zato se ob njihovem sočasnem jemanju z drugimi zdravili posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Izdelki iz konoplje

Največja nevarnost pri uporabi izdelkov iz konoplje je, da bolnik onkološko zdravljenje nadomesti s samozdravljenjem z izdelki iz konoplje. Vsak odlog zdravljenja namreč bistveno poslabša izide zdravljenja raka. Bolniki z rakom pogosto posegajo po prehranskih dopolnilih in izdelkih, pri katerih vsebnost kanabinoidov, čistost in sestava izdelkov niso znane, posledično je neznana tudi njihova zdravstvena neoporečnost.

Učinkovitost in varnost Kanabinoidi se v onkologiji nikoli ne uporabljajo za zdravljenje raka. V izbranih primerih jih uporabljamo pri obvladovanju simptomov bolezni, vendar nikoli kot zdravilo prvega izbora, ampak le kot dopolnilo k uveljavljenim zdravilom pri bolnikih s težje obvladljivimi simptomi (pri slabosti, bolečini, neješčnosti in izgubi telesne mase, za lajšanje tesnobe in pri motnjah spanja).
Na voljo ni znanstvenih podatkov, ki bi dokazovali učinkovitost kanabinoidov pri zdravljenju raka.
Kanabinoidi, ki so registrirani kot zdravilo, se v medicini pri bolnikih z rakom uporabljajo pri terapiji slabosti in bruhanja ter za povečanje apetita.
Na voljo ni znanstvenih podatkov, ki bi dokazovali učinkovitost kanabinoidov pri zdravljenju raka in jih v ta namen ne uporabljamo.
Neželeni učinki Najpogostejši neželeni učinki kanabinoidov so utrujenost, bolečina v trebuhu, zaspanost in motnje spanja, slabost, bruhanje, driska, suha usta, glavobol, motnje koncentracije, paranoidne reakcije in neusklajenost gibov. Predoziranje lahko vodi v motnje dihanja, upočasnjeno bitje srca, nizek krvni tlak in motnje zavesti. Učinki, zaradi katerih nekateri uporabljajo konopljo v rekreativne namene, so vzhičenost, ugodje, sproščenost, sprememba zaznavanja in zmanjšanje tesnobe.
Skrb vzbujajoči so kronični učinki, kot so odvisnost, toleranca z odtegnitvenimi simptomi, povečano tveganje za ponovni akutni miokardni infarkt in razvoj oziroma poslabšanje že obstoječih psihoz.
Interakcije z zdravili Izdelki iz konoplje zavirajo določene jetrne encime in izpodrivajo druge učinkovine iz plazemskih beljakovin, zato se ob sočasnem jemanju izdelkov iz konoplje in drugih zdravil lahko spremeni raven teh zdravil v krvi.
Sočasna uporaba izdelkov iz konoplje z zaviralci osrednjega živčevja (hipnotiki, anksiolitiki, sedativi, opioidi, litij, triciklični antidepresivi, alkohol) lahko poveča neželene učinke na osrednji živčni sistem, kot so zaspanost, omotica, zmedenost, zato se je sočasni uporabi treba izogniti.

Matični mleček

POZOR: Bolnice s hormonsko odvisnim rakom dojk in bolniki z rakom prostate naj se matičnemu mlečku izogibajo, saj lahko spodbudi rast rakavih celic.

Učinkovitost in varnost Pri onkoloških bolnikih, ki so se zdravili s kemoterapijo in radioterapijo, je v kombinaciji s standardnimi raztopinami za izpiranje ust izboljšal simptome in skrajšal čas zdravljenja vnetja ustne sluznice.
Potrebne so večje klinične raziskave, ki bodo potrdile dobrobit matičnega mlečka v ta namen.
Neželeni učinki Neželeni učinki niso dobro raziskani, najpogosteje pa se omenjajo zvišanje telesne mase, pojav rdečice in gastrointestinalne motnje.
Opisani so posamezni primeri hudih alergijskih reakcij, poslabšanj astme in vnetij črevesja.
Interakcije z zdravili Varfarin: matični mleček lahko poveča učinke varfarina, kar poviša tveganje za krvavitve. Matičnega mlečka ne jemljite, če se zdravite z varfarinom ali drugimi zdravili, ki vplivajo na strjevanje krvi.
Zdravila za zniževanje holesterola: matični mleček lahko poveča učinke zdravil za zniževanje holesterola.

Pegasti badelj

Učinkovitost in varnost Pegasti badelj je kot tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora odobrila Evropska agencija za zdravila za blaženje dispepsije ali prebavnih motenj, potem ko so bila druga resna stanja izključena. Učinkovitost teh zdravil je privzeta na podlagi dolgotrajnih izkušenj in ni bila preučevana v formalnih registracijskih raziskavah.
Na voljo ni znanstvenih podatkov, ki bi dokazovali učinkovitost izdelkov iz pegastega badlja pri preprečevanju ali zdravljenju raka in obvladovanju neželenih učinkov zdravljenja. Sicer se je preizkušal pri preprečevanju nekaterih neželenih učinkov zdravljenja raka, potrebne pa so večje klinične raziskave, ki bi potrdile dobrobit pegastega badlja v te namene.
Neželeni učinki Blage gastrointestinalne motnje (suha usta, slabost, bruhanje, driska), glavobol, alergične reakcije (dermatitis, koprivnica, astma), poslabšanje jetrne funkcije (zvišane vrednosti bilirubina in jetrnih encimov).
Opisan je klinični primer bolečin v trebuhu s kolapsom in krvavitvami iz nosu ob sočasnem jemanju pegastega badlja z acetilsalicilno kislino in česnom.
Interakcije z zdravili Pegasti badelj v manjši meri zavira določene jetrne encime, vendar po do sedaj znanih podatkih na presnovo drugih zdravil ne vpliva. Kljub temu se svetuje pazljivost ob sočasnem jemanju pegastega badlja in drugih zdravil.

Svetlikava pološčenka

Bolniki na zdravljenju s protitumorskimi zdravili naj izdelkov iz svetlikave pološčenke ne uporabljajo, saj lahko spremenijo serumsko koncentracijo nekaterih protitumorskih zdravil in zmanjšajo učinkovitost kemoterapije.

Učinkovitost in varnost Svetlikava pološčenka je v Evropi dostopna kot prehransko dopolnilo brez priznanih zdravilnih lastnosti in brez urejene kontrole kakovosti.
V objavljeni znanstveni literaturi ni podatkov, da bi svetlikava pološčenka bodisi preprečevala raka, zdravila raka bodisi lajšala neželene učinke sistemskega zdravljenja raka. Hkrati so podatki o neželenih učinkih uporabe svetlikave pološčenke skopi in ni podatkov o varnosti sočasnega jemanja z drugimi onkološkimi zdravili.
Neželeni učinki Podatki o varnosti zdravljenja s svetlikavo pološčenko so pomanjkljivi.
Objavljene klinične raziskave s svetlikavo pološčenko navajajo blage neželene učinke, kot so slabost, nespečnost, omotičnost in suha usta. Zdravljenje s svetlikavo pološčenko je povezano tudi z resnimi neželenimi učinki. V literaturi sta opisana dva primera hude jetrne toksičnosti, eden s smrtnim izidom.
Interakcije z zdravili Svetlikava pološčenka lahko zmanjša učinek kemoterapije in upočasni izločanje številnih drugih onkoloških zdravil. Zaradi tega uživanje svetlikave pološčenke ob zdravljenju raka ni primerno.
Svetlikava pološčenka lahko okrepi delovanje zdravil, ki vplivajo na strjevanje krvi, krvni tlak, raven holesterola in sladkorja v krvi. Če jemljete ta zdravila, se pred uporabo posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Šentjanževka

POZOR: Šentjanževke ne smete uporabljati, če ste na sistemskem zdravljenju raka.
Topikalnih izdelkov iz šentjanževke ne uporabljajte, če je pri vas načrtovano obsevanje ali se zdravite z onkološkimi zdravili, ki povzročajo neželene učinke na koži.

Učinkovitost in varnost V evropskem ljudskem izročilu se uporablja peroralno v obliki tablet, kapsul in čajev za lajšanje različnih psihičnih težav, predvsem blage do zmerne depresije, in topikalno pri blažjih vnetjih kože. Za te indikacije je šentjanževka registrirana tudi kot zdravilo.
Neželeni učinki Neželeni učinki peroralnih zdravil s šentjanževko so blagi in redki.
Glavni zadržek pri peroralni uporabi šentjanževke tako predstavljajo številne klinično pomembne interakcije z drugimi zdravili.
Izdelki iz šentjanževke povečajo občutljivost kože na sonce in druga UV sevanja. Zato se neposredno po nanašanju izdelkov iz šentjanževke na kožo ne izpostavljajte soncu in drugemu UV sevanju. Topikalnih izdelkov iz šentjanževke ne uporabljajte, če je pri vas načrtovano obsevanje ali se zdravite z onkološkimi zdravili, ki povzročajo neželene učinke na koži.
Interakcije z zdravili Šentjanževka poveča izločanje številnih zdravil iz telesa, tudi zdravil za zdravljenje raka. Šentjanževke torej ne smete uporabljati, če ste na sistemskem zdravljenju raka.
Šentjanževke ne smete uporabljati z drugimi zdravili, ki povečajo količino živčnih prenašalcev, in sicer z določenimi antidepresivi, zdravili za zdravljenje migrene in tramadolom.

Zeolit

POZOR: Bolniki na zdravljenju s peroralnimi protitumorskimi zdravili naj izdelkov iz zeolitov ne uporabljajo, saj lahko zmanjšajo njihovo absorpcijo.
Zeoliti so raznovrstna skupina spojin, način pridobivanja in čiščenja vpliva na vsebnost kationov v izdelku. Tako so v preteklosti že umaknili s tržišča izdelke z zeolitom, ki so vsebovali veliko količino težkih kovin.

Učinkovitost in varnost Zeoliti predstavljajo skupino okoli 200 mineralov, ki so bodisi naravno prisotni v vulkanskih kamninah in pepelu (zato so pogosto poimenovani kot vulkanski prah) bodisi pridobljeni sintezno.
Intenzivno je oglaševana peroralna uporaba fino zmletega prahu zeolita pri ljudeh, zelo pogosto z namenom razstrupljanja telesa, čeprav v znanstveni literaturi ni podatkov, ki bi podprli to uporabo. Na voljo ni znanstvenih podatkov, ki bi dokazovali učinkovitost izdelkov iz zeolitov pri preprečevanju ali zdravljenju raka ter obvladovanju neželenih učinkov zdravljenja.
Neželeni učinki V znanstveni literaturi ni podatkov o varnosti peroralne uporabe zeolita pri ljudeh. Na podlagi njegovega delovanja lahko pričakujemo motnje v ravnotežju elektrolitov v telesu. Izpostavljenost enemu izmed zeolitov, erionitu, je povezana z večjo incidenco raka mezotelioma.
Interakcije z zdravili Zeolit lahko prepreči absorpcijo drugih peroralnih zdravil. Izdelkov iz zeolitov torej ne uporabljajte, če jemljete peroralna protitumorska zdravila. Če jemljete druga peroralna zdravila, pa morate zeolit vedno vzeti ločeno, najmanj dve uri po drugih zdravilih.
Preberi več
  • Izbrani izdelki za samozdravljenje in pomisleki pri uporabi v onkologiji [avtorji Andreja Eberl, in sod.; uredila Ana Žličar]. Ljubljana: Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, 2019.

Topikalno pomeni tudi lokalno. To so zdravila za lokalno uporabo. Na primer krema ali mazilo.